top of page
Whiskyflight

Whiskey Flights

To overview

Info

New kids on the block
€ 22,00

Le Breuil, Slyrs 15YR, Filliers 10YR

Info

Het is de ruimdenkende liefhebber allang duidelijk: een mooi glas whisky komt niet persé uit Schotland en Ierland en zelfs niet uit Noord Amerika of Japan als het dan toch moet. Neen Vrienden, er is bijna geen land ter wereld waar men niet gewaagd heeft een whisky te produceren; vaak met een fraai product als resultaat. We kunnen landen als India, Israël en Zuid-Afrika noemen maar we zoeken het voor deze flight iets dichter bij huis.

We beginnen in Frankrijk waar de bekende Calvados producent Le Breuil een heerlijk licht en mooi fruitig single malt whisky heeft gemaakt. Het distillaat is fris en elegant en krijgt door rijping in kleine Frans-eiken vaten een fraaie eerste laag waarna een korte secundaire rijping in ex Sherry vaten de zaak van meer diepgang voorziet en een mooi toetsje rozijn en hazelnoot met zich meebrengt. Vive La France!

De tweede is een mooi Teutoons product. Slyrs stookt met lokaal geteeld gerst en water uit de Alpen. Deze 15 jaar oude single malt heeft internationaal hoge ogen gegooid in allerlei competities en wij begrijpen waarom. In alle opzichten is dit een mooi glas want je proeft het graan en ze goed in balans met het hout. Wellicht is het een beetje een vooroordeel dat ons laat melden dat het dezelfde soort precisie heeft als veel andere Duitse producten.

We zakken af naar onze Zuiderburen in België waar de bekende jeneverstokers van Filliers zich alweer een tijd bezig houden met het creëren van een geweldig glas single malt whisky. De Filliers 10yr is vol, uitgesproken en bijzonder kruidig. Ze wordt gerijpt in eerste klasse ex-Sherry vaten om het vurige Belgische distillaat voldoende te temperen en te voorzien van het zoet van de Spaanse druiven.
Soms hoeft men het helemaal niet zover te zoeken, blijkt hier.

Bunnahabhain Heaven
€ 50,70

Bunnahabhain 12YR, 18YR en 25YR

Info

Driemaal een fantastisch glas van een Islay distilleerderij dat anders dan de meesten op het ruige eiland het meerendeel van hun whisky's niet door turfrook laat beïnvloeden. Integendeel, Bunnahabhain's rokerige whisky's vormen maar een klein deel van het portfolio van deze fraai gelegen distilleerderij. Groot, rond en vol elegant fruit is ze en naarmate ze ouder wordt verdiepen de aroma's en smaken zich steeds meer. Van Bunnahabhain krijg je nooit genoeg.

Après nous le déluge
€ 76,60

Midleton Very Rare, Yamazaki 12YR, Longrow 18YR

Info

Drie van onze mooiste whisky’s, geïnspireerd door een uitspraak van Madame de Pompadour (1721- 1764) die zich met deze woorden na de slag bij Rossbach in 1757 buitengewoon bezorgd toonde.

Als eerste presenteren wij u de Midleton Very Rare; een heerlijk soepele Ierse blend van grain en pot still whiskey dat elk jaar opnieuw wordt samengesteld door de Master Blenders van de Midleton distilleerderij in Cork.

Wij vervolgen deze flight met een 12 jaar oude Yamazaki. Deze Japanner smaakt vol en zeer fruitig met een hele lange en complexe afdronk. Onze indruk van deze whisky is een glas vol zonneschijn en romige rozijnen. Is ze werkelijk zo goed als men zegt? Wij zeggen: 'Reken maar van Jetje'

Octomore wordt in verschillende kleine oplages geproduceerd door de Bruichladdich distilleerderij op Ilsay. Elke editie Octomore, telkens uitgebracht in vier verschillende variaties, is steeds een nieuw experiment met de verschillende bouwstenen waaruit ze bestaat. Immer zijn ze op vatsterkte gebotteld en alle zijn ze ‘zwaar geturfd’. Wij hebben de man achter de heropleving van de distilleerderij, Jim McEwan zelf eens mogen ontmoeten en schitteren naast hem in een ‘crowdfunding’-campagne voor het Norlan-whiskyglas. U begrijpt, we hebben een zwak voor deze whisky.

The Spanish Inquisition
€ 30,50

Glenfarclas 17YR, Tamdhu Batch Strength, Glendronach 18YR Allardice

Info

‘Nobody expects The Spanish Inquisition. Our chief weapon is surprise, surpise and fear, fear and surpise. Our two weapons are fear and surprise, and ruthless efficiency……’ (Monty Python, 1970)

Een fraaie selectie op sherryvaten gerijpte whisky’s. Een heerlijk samengaan van mistig Noord Europees distilleerkunst en Zuid Europees hout en zonnig druivennat. De rest is een kwestie van geduld.

We beginnen met Glenfarclas 17YR. De distilleerderij is één van weinige nog in familiehanden en stookt de enorme ketels bovendien op open gasvuur; een zeldzaamheid in de whiskywereld. Het geeft een krachtig distillaat dat goed opgewassen is tegen de tannine in de Oloroso sherryvaten die men gebruikt voor de rijping. Bijdeweg: Oloroso betekent zoveel als geurig of welriekend en dat is evident wanneer u het glas onder uw neus houdt.

De tweede van dit temperamentvol triootje is de Tamdhu Batch Strength. Ook hier een krachtig distillaat dat haar volledige rijping op sherryvaten ondergaat. Uiteraard is ze van batch tot batch net even anders maar het hout spreekt hier boekdelen; heel veel fruit, chocolade en kruiden voeren de boventoon.

Als laatste in dit rijtje presenteren wij met veel plezier de Glendronach 18YR Allardice. Een echte ‘sherrybomb’ waarbij fruit, noten en chocolade in de neus, op de tong en in de afdronk om de hoofdrol strijden. Terecht is dit een lieveling onder de liefhebbers.

Domo arigatou, Taketsuru san
€ 31,00

Yoichi Single Malt, Miyagikyo Single Malt, Nikka From The Barrel

Info

Drie geesteskinderen van Japanse whiskypionier Masataka Taketsuru (1894-1979). Meer over deze man vindt u in een whiskyverslag op onze website, www.cafezilt.nl.

Miyagikyo Single Malt: een ‘non aatatement’ en iets geturfde whisky die voornamelijk op sherryvaten is gerijpt en is gehuwd met wat in Mizunara-eiken gerijpt distillaat. Ze heeft een volle neus met bloemen, fruit en lichte rooktoetsen. De mond vult zich met pittige en warmende kruiden en een beetje turf. Het graan is aanwezig met drop en donker fruit in de achtergrond. Ze heeft een heerlijk lange en soepele afdronk.

Als tweede de Yoichi Single Malt. Ze geurt in eerste instantie vol en toch zacht, maar het voorzichtige turf wordt al gauw meer intens en toont citrusvruchten, drop, specerijen en bloemen als anjers en irissen. Ze smaakt krachtig waarbij er een mooi balans is tussen het aardse van de turf en de daarin opgenomen fruit, kruiden en noten. De afdronk is lang en zijdezacht.

Nikka From the Barrel is hier de laatste en brengt grainwhisky uit Miagikyo (check de naam! Ik zie verschillende dingen) en single malt whisky’s uit Miagikyo- en Yoichi-distilleerderijen tezamen in een fraai klein flesje. Het is een prachtige Japanse blend die wordt samengesteld uit een huwelijk van ruim honderd ‘batches’. Ze is elegant, vol en zeer, zeer fruitig.

The luck of the Irish
€ 21,10

Teeling Single Grain, Glendalough 7YR Mizunara Finish, Redbreast 12YR Cask Strength

Info

Waar deze uitdrukking vandaan komt en wat ze precies betekent is nog immer onderwerp van discussie; bedoelt men vette pech of dom geluk? Denkt u er eens rustig over na terwijl u drie Ieren leert kennen.

Teeling Single Grain bestaat voornamelijk uit mais en gerijpt in ex Bourbon-vaten en gefinished in Californische ex-Cabernet Sauvignon-vaten van Frans eiken. Het resultaat is dat deze ‘non age statement’-whiskey kruidig en fruitig ruikt en zijdeachtig smaakt naar donkere bessen en kruiden bovenop het onderliggend zoet. De tannine van het hout zorgt voor een korte afdronk die uitnodigt tot het nemen van een volgende slok.

Glendalough 7YR Mizunara Finish is een heerlijk soepel glas dat precies genoeg Japanse Mizunara-vatrijping heeft meegekregen om de typisch Ierse vriendelijke whiskey te voorzien van een extra exotisch laagje. Ze is perfect in balans met een heerlijk zacht kruidige afdronk

Redbreast 12YR Cask Strength is een typische Ierse pot still. Ze is vol, zoet maar zeer expressief en wij denken marascino-kersen te proeven. Op vatsterkte prima te doen voor de liefhebber maar experimenteert u gerust met een beetje water. Naar onze smaak geeft ze dan veel meer aroma en smaak prijs.

He has a real pretty mouth, ain't he?
€ 22,30

Sazerac Rye, Baker's Bourbon 7YR, Jack Daniel's Single Barrel, Barrel Strength

Info

Een selectie distillaten die wij hebben gebaseerd op een zin uit de film ‘Deliverance’ uit 1970; typisch Amerikaans zoals onderstaande keuze Bourbon en Rye. Deze dranken zijn ongekunsteld, recht voor z’n raap en vol stoute-jongen-charme, maar heeft veel meer diepgang dan je verwacht.

Sazerac Rye Whiskey zou één van de oudste roggewhiskies van de VS zijn en zkere degeen waarna de bekende cocktail is vernoemd. Mooi roodkoper van kleur heeft ze echt alles wat een Amerikaanse rye moet hebben, namelijk die typische kruidigheid van een roggedistillaat, gerijpt in een nieuw Amerikaans eiken vat. Wij raden u aan deze voor u wellicht onbekende stijl whiskey met aandacht te proeven; Rye-whiskey is echt iets anders dan Bourbon.

De tweede in deze opstelling is Baker’s Bourbon 7YR, een mooi voorbeeld van deze meest bekende Amerikaanse whiskeystijl. Bourbon bestaat immer uit minstens 51% mais en wordt altijd in nieuw Amerikaans eiken vaten gelagerd. Het gebruik van kleurstoffen is absoluut niet toegestaan. De mais geeft een ‘popcornzoetje’ dat wordt uitvergroot door de rijping in de gebrande vaten, vol vanilline en gekarameliseerde houtsuikers. Ze is kruidig en nog lang vol smaak in de afdronk.

Jack Daniel ’s Single Barrel, Barrel Strength is niet voor beginners en wij bevelen u aan ze met ijs te drinken. Op de sterkte waarop ze gebotteld is (64,5%) is ze niet mals; met enig water wordt ze naar onze smaak zelfs te heet maar per slokje over een klontje ijs gegoten, enige tijd gewalst en voorts naar binnen geslurpt is ze een heerlijke ervaring. Men zou bijkans ‘yihaa’ roepen.

Smoker's Delight
€ 16,10

Connemara Peated Irish Whiskey, Laphroaig Quarter Cask, Kilchoman Machir Bay

Info

’The only way to get rid of a temptation is to yield to it’ (Oscar Wilde,1854-1900) We hadden natuurlijk ook kunnen kiezen voor Wilde’s uitspraak over sigaretten maar ach, kom, laat u zich toch gewoon verleiden door een drietal rokerige en turfrijke distillaten.

Connemara Peated Single Malt Irish Whiskey is de enig Ierse whiskey waarbij de gerst tijdens het eesten aan turfrook wordt blootgesteld; een verder typisch Schots gebruik. Ze ruikt subtiel rokerig met daaronder een heerlijke toffeezoete laag. Een beetje creosoot, gebrande suiker en chocolade volgen. Ze is tot en met de afdronk geheel in balans want ook daar vind je weer een beetje turf met room en chocolade op de koop toe.

Laphroaig Quarter Cask is een jonge en zeer uitgesproken rokerig en aardse whisky die exclusief gerijpt is op ex-bourbon-vaten; tweemaal zelfs De eerste 5 jaar op standaard ex-Bourbon vaten en daarna voor 2 tot 3 jaar op zogenoemde Quarter Casks ; ook gemaakt van ixx-bourbon vaten. Het effect van het gebruik van het hout is overduidelijk aanwezig en past goed bij het uitgesproken karakter van deze voortreffelijke whisky.

Kilchoman Machir Bay is een expressie van de pas in 2005 begonnen Kilchoman-distilleerderij op het eiland Islay aan de zuidwestkust van Schotland. Kilchoman is een ‘farmhouse’-distilleerderij en voorziet in haar eigen graanbehoefte. Het is een fantastisch ménage à trois van aardse Islay-whisky, bourbon-vatrijping en sherry-invloeden.

World Wide Whisky
€ 16,50

Nikka Coffey Grain, Glenlivet 13YR, Lot 40 Rye Whisky

Info

Schotland en Ierland claimen sinds mensenheugenis beide de bakermat te zijn van Uisce ( of Uisge ) Beatha. Het ooit eenvoudige stooksel is reeds lang het meest gedronken distillaat ter wereld en er zijn maar weinig landen waar het niet wordt geproduceerd. Wij zeggen dus naast Slàinte ook Kampai en Cheers.

Nikka Coffey Grain is een kolom gestookte whisky dat voornamelijk uit maïs wordt gemaakt. Ze wordt gerijpt in Amerikaans eiken vaten die veelal al eens zijn gebruikt of geregenereerd. De whisky is zeer zacht en floraal met honingtoetsen en een milde kruidigheid. De afdronk is kort maar aangenaam. Naar onze smaak is ze een elegant glas.

Glenlivet 13YR is een lekkere en makkelijke whisky die naar onze mening wordt onderschat. Ze is een van de goedkopere in ons assortiment maar is zeker voor het geld zeer de moeite waard. Licht, fris en fruitig zonder moeilijk gedoe in de afdronk. Het effect van de zogenoemde ‘First Fill’ ex-Bourbon vaten is duidelijk aanwezig want het fruit en vanille zijn volop aanwezig in dit glas

Lot 40 Rye Whisky is een heerlijk zoet en fors kruidige 100% rogge distillaat uit Canada. Ze is tweemaal in ketels gedistilleerd waarna ze wordt gerijpt in nieuwe Amerikaans eiken vaten dat ze van veel vanille, zoet en fruittonen voorziet naast de volle kruidigheid dat rogge zo eigen is. Oh Canada!

bottom of page